Beiras – Portugals ostparadis

, 23:36 av
Kategori: Portugisisk mat /

Älskar du ost? Då måste du besöka sydöstra delen av Beiras-regionen i centrala Portugal. Detta är Portugals ostparadis.

Queijo da Serra da Estrela

Queijo da Serra da Estrela är Portugals oststjärna. Under den släta gula skorpan döljer sig en oemotståndlig blek och klibbig smet med smörmjölkig arom. Serra da Estrela är Portugals högsta berg och ligger i Beiras (Dão). Queijo da Serra da Estrela är gjord på mjölken från de får (en speciell ras) som betar detta berg. Oftast äts Queijo da Serra da Estrela efter 4-6 veckors mognad. Men det finns en variant som får mogna i mer än 5 månader. Den heter Serra Velho. Konsistensen är fastare, aromen starkare och priset är mycket högre. När du ska äta Queijo da Serra da Estrela skär du ett stort hål i ostskorpans topp och gröper sedan ur osten med sked.

Se upp för dåliga kopior

Det finns också betydligt mindre kvalitativa ostar säljs som ”Tipo Serra”. Dessa ostar har inget med Queijo da Serra da Estrela att göra. Utan är bara sämre kopior.

Castelo Branco

Castelo Branco är en halvmjuk fårost från Castelo Branco i sydöstra Beiras, med vitgult inre. Osten är krämig och liknar Queijo da Serra da Estrela. Velho:n har mognat i 3 månader och är mörkare och starkare.

Amarelo da Beira Baixa

Amarelo da Beira Baixa är en halvmjuk fårost eller får- och getost, från ett större område i sydöstra Beiras. Osten liknar Castelo Branco. Den mogna Velho:n är mörkare, starkare och fastare.

Picante da Beira Baixa

Picante da Beira Baixa är en hård eller halvhård får- eller getost, med en skrynklig och gråaktig skorpa. Osten är mycket salt och kan bli mycket stark med mognad.

Beira Baixa

Beira Baixa är ett samlingsnamn för tre ostar i sydöstra Beiras: Castelo Branco, Amarelo da Beira Baixa och Picante da Beira Baixa. Mer information om respektive ost finns ovan.

Rabaçal

Rabaçal är halvhård får- och getost (ca 78% får & 22% get), från ett område strax söder om Coimbra. Osten är formad små vita bollar och är mild i smaken. Men får Rabaçal mogna blir den fastare och starkare.

Requeijão

Portugisisk Ricotta. Requeijão är gjord på fårmjölksvassle, som upphettats tills proteinet koagulerar. Därför är det egentligen inte en riktig ost, utan en typ av färsk och mjuk mesost. Requeijão kommer från Serra da Estrela eller Beira Baixa, i sydöstra Beiras. Användningsområdena är många:

  1. Till frukost toppad med socker och kanel.
  2. Som brödpålägg med kvittenmarmelad, pumpamarmelad eller honung.
  3. Som en aptitretare att ha på bröd.
  4. Till efterrätt karamelliserad pumpa eller pumpamarmelad.
  5. Används i ostkakor och ostbakelse.

Om du gillar artikeln, dela den gärna med andra:
PinterestFacebookTwitterStumbleUponRedditDeliciousDiggLinkedInShare by Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Våra vinresor!

Läs mer