Bröd, Ris & Potatis – kolhydratrik kost

, 09:42 av
Kategori: Portugisisk mat /

Alla portugisiska rätter stötas upp av kolhydratrika basvaror, såsom bröd, ris och potatis. Till fisk- och kötträtter serveras traditionellt ofta bröd, ris och potatis samtidigt.

Bröd

Portugiserna äter mycket bröd. Bröd används som tilltugg, i maten och som snabbmat. Majsbröd, Broa eller Pão de Milho, är en personlig favorit. Men även rågbrödet, Pão de Centeio, kan vara mycket gott (i alla fall om det är hemmagjort).

Brödrätter

Bröd i soppor och annan mat är mycket vanligt. Tre klassiker är:

  • Açorda – är ursprungligen gammalt bröd kokt med vatten, olivolja, örter och vitlök. Nuförtiden lägger portugiserna ofta till kött eller fisk och skaldjur. Ibland kan även tomater, lök och slagna ägg ingå. Açorda är en nationalrätt!
  • Migas – betyder smulor. Och är bröd indränkt i vatten, olivolja och vitlök. Ibland blandas även kött- och grönsaksbitar i. Det kan se ut som en tjock sörja, som stekta smulor eller som en omelett. Likheten med Açorda är påtaglig. Oftast är dock Migas torrare och mer av en sidorätt.
  • Ensopados – grytor som innehåller stekt eller rostat bröd.

Ris

Portugiserna äter mest ris i Europa. Så trots Portugal har stora risodlingar längs hela västkusten, så måste mycket importeras.

  • Arroz – vanligt vitt ris.
  • Arroz Integral – brunt ris. Finns endast i delikatessaffärer.
  • Arroz Doce – risgrynsgröt. Den är berikad med äggulor och smaksatt med citron och kanel. Konsistensen är fast och gräddig. Risgrynsgröt är en portugisisk nationalrätt, som alltid serveras vid högtliga tillfällen (födelsedagar, bröllop, jul, etc.).

Potatis

Först i slutet av 1700-talet började portugiserna äta potatis. Tidigare hade potatisen bara använts som djurfoder. Portugiserna äter potatisen kokt, stekt, grillad eller som ”förtjockningsmedel” i soppor. En specialitet är så kallad slagen potatis, Batatas a Murro. Den är bakad, krossad, pudrad med vitlök och dränkt i olivolja.


Om du gillar artikeln, dela den gärna med andra:
PinterestFacebookTwitterStumbleUponRedditDeliciousDiggLinkedInShare by Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Våra vinresor!

Läs mer