Ostar från får & getter

, 23:03 av
Kategori: Portugisisk mat /

Portugisiska ostar är främst gjorda på mjölk från får eller get eller en blandning av de båda. Men det finns ost gjord på komjölk, främst från norra Portugal och Azorerna. Många portugisiska ostar ser likadana ut. De är ganska små och runda med en slät och gulaktig skorpa. Portugiserna äter ost till frukost, som aptitretare före en måltid och som en avslutning på en måltid. Samtliga ostar här nedan har officiell, skyddad och kraftigt reglerad ursprungsmärkning (DOP). Men det finns andra intressanta ostar att utforska.

Beiras

För information om ostarna från Beiras, se separat artikel: Beiras – Portugals ostparadis.

Alentejo

Mestiço de Tolosa
Mestiço de Tolosa är en liten och halvmjuk får- och getost från norra Alentejo, med gulorangt inre. Ibland kan den kännas fet och angenämt skarp. Skorpan är skrynkligt, då osten saltats från utsidan.

Nisa
Nisa är en halvhård fårost från norra Alentejo, med vitgult inre.

Évora
Évora är oftast en fårost, men ibland en får- och getost från centrala Alentejo. Den är en liten halvhård ost med blekgult inre. Évora har en salt och smulig karaktär. Mognare, hårdare och starkare varianter på Évora lagras i upp till ett år.

Serpa
Serpa är en lätt fårost från södra Alentejo. Den är av samma osttyp som Queijo da Serra da Estrela. Serpa är läckert smöraktig i karaktären. Serpa Velho med extra mognad är mycket stark och hård.

Nordöstra Portugal

Cabra Transmontano
Cabra Transmontano är en hård getost från Trás-os-Montes och Douro.

Terrincho
Terrincho är en hård fårost från Tras-os-Montes och Douro, med blekgult inre. Osten är fet, krämig och paprikainpakad.

Lissabonregionen

Azeitão
Azeitão är en fin fårost från Arrábidakullarna på Setúbalhalvön. Den är av samma osttyp som Queijo da Serra da Estrela. Och har tillverkats här nästan 200 år.

Saloio
Saloio är en hård fårost från södra Estremadura, med vitt inre. Den lilla osten är mild och frisk. Den serveras ofta som aptitretare. Numera kan Saloio vara gjord på en blandning av får-, get- och komjölk. Saloio betyder bondtölp.

Azorerna

Pico
Pico är en mjuk komjölksost från ön Pico, med blekt inre. Osten är krämig och pikant.

São Jorge
São Jorge är en hård komjölksost från ön São Jorge, med ljusgult inre. Osten liknar en mjuk Cheddar.


Om du gillar artikeln, dela den gärna med andra:
PinterestFacebookTwitterStumbleUponRedditDeliciousDiggLinkedInShare by Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Våra vinresor!

Läs mer