Restauranger – tips inför ditt besök

, 08:38 av
Kategori: Portugisisk mat /

De flesta människor jag träffar här i Sverige har tyvärr en negativ upplevelse av portugisisk mat. Eftersom min upplevelse av portugisisk matkultur är mycket positiv, så brukar jag fråga var de ätit någonstans. Ofta visar det sig då vara värsta turisthaket. Men i vilket land i världen får du bra mat på ett turisthak? Precis som i andra länder behöver du hitta den krogen dit lokalbefolkningen går eller betala en del för att gå på modern lyxkrog. Men gör du det, så får du även i Portugal oftast en mycket positiv kulinarisk upplevelse. För Portugal har fantastiska råvaror! Det är kockens förmåga att ta tillvara dessa som avgör din upplevelse.

Rustika & hemtrevliga traditionella restauranger

Rustik är väl en passande beskrivning på Portugals traditionella restauranger. Om du hoppar över restaurangerna på de värsta turiststråken, så är många av de traditionella restaurangerna mycket bra. De når kanske inte världsklass kvalitet. Men de är hemtrevliga, charmiga, maten är bra och portionerna enorma.

Moderna restauranger i världsklass

De moderna restaurangerna hittar du främst i Algarve, Lissabon och Porto. Men ett antal finns även i resten av Portugal. Dessa restauranger drivs oftast av en ny generation toppkockar, som har internationella erfarenheter. Med nya idéer och färdigheter omtolkar dessa kockar nu det portugisiska köket. Lokala råvaror tas tillvara och bekanta kulinariska teman överges ej helt, men allt tolkas med ny kreativitet. Bland dessa moderna restauranger hittar du många i absoluta världsklass.

Tips inför restaurangbesöket

  1. Tider – lunch äts någon gång mellan 13:00 och 15:00. Middag äts från 19:00. På landsbygden stänger ofta köket vid 21:00, men sådana begränsningar är ovanliga i städerna. I storstäderna kommer lokalbefolkningen för att äta först vid 21-tiden.
  2. Boka bord – på de populära restaurangerna behöver du boka bord i god tid.
  3. Kort – på mindre orter tar inte alla traditionella restauranger betal- eller kreditkort. Kolla i förväg!
  4. Aptitretare – sätts alltid med automatik ut på borden när du kommit. Bröd och kanske även oliver ingår i kuvertavgiften. Men övriga aptitretare kommer att debiteras separat om du rör dem. Detta trots att du inte beställt dem. Om du inte vill ha aptitretarna så skicka tillbaka dem. De kan vara dyra!
  5. Halv portion – kan beställas på de flesta traditionella restauranger. Be om ”Meia dose”.

Om du gillar artikeln, dela den gärna med andra:
PinterestFacebookTwitterStumbleUponRedditDeliciousDiggLinkedInShare by Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Våra vinresor!

Läs mer