Torkad & rökt skinka + smakrika korvar

, 22:15 av
Kategori: Portugisisk mat /

Torkad och rökt skinka, och smakrika korvar hör också till det portugisiska köket.

Presunto

Torkad och rökt skinka. Ursprung, kvalitet och pris skiftar. Presunto serveras i tunna skivor, vanligtvis som aptitretare och bäst i rumstemperatur. Den bästa kvaliteten kommer från två grisraser – Porco Preto från Alentejo och Bísaro från Tras-os- Montes och Douro. Av Porco Preto:n är den så kallade Bolota-kvaliteten den bästa, extra smakrik och läcker. Ibland görs Presunto på vildsvin. Billigare Presunto kommer oftast från vanliga grisar. Presunto Serrano betyder bara att grisen levt i bergen. Pata Negra är ingen officiell term i Portugal, så därför säger den dig ingenting.

Chouriço

Torkad och rökt korv tillverkad av griskött, grisfett, kajennpepparsmet, vin, vitlök och örter. Chouriço äts skivad och rå, som en aptitretare. Eller tillsätts lagade rätter för att ge smak. Det finns också en tunnare version av Chouriço, som heter Linguiça. Den används ofta i soppor eller grytor.

Alheira

Korv som traditionellt görs på vilt- och fågelkött samt mycket vitlök. Alheira uppfanns på 1500-talet av judar, som tvingats att konvertera till kristendomen. För att inte röja att de fortfarande var troende judar skapade de denna korv, som såg ut att vara gjord på fläskkött.

Övriga korvar

 • Farinheira – korv som görs på grisfett, mjöl, vin, vitlök och kryddor. Farinheira innehåller alltså inget kött.
 • Morcela (Chouriço Mouro, Chouriço de Sangue) – blodkorv eller blodpudding.
 • Salpicão (Paio) – korv som görs på fläskfilé som marinerats i vitt vin, vitlök och paprika.

Om du gillar artikeln, dela den gärna med andra:
PinterestFacebookTwitterStumbleUponRedditDeliciousDiggLinkedInShare by Email
2 Responses to "Torkad & rökt skinka + smakrika korvar"
 1. Hej Fredrik!
  Vi går in och tittar på din sida ibland. Inte för att vi är vinkännare, för det är vi INTE, utan helt enkelt för att vi bor i portugisiska Alentejo bland vingårdar, olivlundar och korkekar. Vi bor några mil från Jörgensens vingård Cortes de Cima, där vi har varit på julbord med vinprovning.

  Vi åker in till vår stad Moura och köper fantastiskt och fläskkött i de vanliga varuhusen. På vägen in till dit ser vi porco preton gå och böka på fälten.

  • Fredrik skriver:

   Hej Anna & Jan!

   Vad roligt att höra att ni bor i Alentejo. Det måste vara fantastiskt! Har själv drömt om att skaffa mig ett ställe i Portugal, så att man kan få njuta av det portugisiska köket oftare.

   Mvh, Fredrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Våra vinresor!

Läs mer