Dona Maria

, 14:32 av
Kategori: Portugisiska vinproducenter /

Gårdens vackra hus är från 1718 och det gamla vineriet är från 1850-talet. Kapellet i ena änden av huset är tillägnad Nossa Senhora do Carmo, ”vår fru Karmel”. Det är därför gården fått namnet Quinta do Carmo.

Namnförvirring

Quinta do Carmo började göra vin under egen etikett 1988. Då grundades varumärket och vinföretaget Quinta do Carmo. Fyra år senare sålde Júlio Bastos, vingårdsägaren, hälften av vinföretaget (ej gården) till Domaines Barons de Rothschild. Vinföretaget lät bygga ett nytt vineri på en annan egendom, Herdade das Carvalhas. Och därmed flyttade verksamheten från gården Quinta do Carmo. År 2000 sålde Júlio Bastos även den andra halvan av vinföretaget Quinta do Carmo. Ytterligare 5% gick till Domaines Barons de Rothschild, som nu har 55%, och 45% till Bacalhôa Vinhos de Portugal, en av Portugals största vinföretag.

Nytt vinnamn – Dona Maria

Sedan 2000 gör Júlio Bastos åter vin under egen etikett på Quinta do Carmo. Men eftersom han inte längre får använda Quinta do Carmo som varumärke och vinnamn, så heter vinet Dona Maria. Namnet Dona Maria kommer av att en av de tidigare ägarna hette så. Maria var en prostituerad som kung João V blev vansinnigt förälskad i. Kungen gav därför gården i gåva till Maria. Senare kallad Dona Maria.

Moderniseringar

Júlio Bastos har precis moderniserat sitt gamla vineri, en jätteinvestering. De magnifika stenkaren i rosa marmor finns dock fortfarande kvar. Även vinodlingarna har fått sig en uppfräschning. Idag har Quinta do Carmo 72 hektar vinodling, 62 hektar med röda druvsorter och 10 hektar med vita. Av dessa är de äldre vinstockarna nära Dom Martinho godset vinproducentens riktiga pärla.

Fem fantastiska viner

På Quinta do Carmo görs idag fem viner, ett vitt och fyra röda. Inslaget av franska druvsorter är påtagligt.

 1. Dona Maria Branco – görs på Síria, Arinto och Antão Vaz.
 2. Dona Maria Tinto – görs på Aragonez, Alicante Bouschet, Syrah och Cabernet Sauvignon.
 3. Amantis – görs på Syrah, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon och Touriga Nacional.
 4. Dona Maria Reserva – görs på druvor från en gammal vinodling. De fottrampas i marmorkar och lagras på nya franska ekfat.
 5. JB Bastos Garrafeira – görs på druvor från den äldsta vinodlingen.
Om du gillar artikeln, dela den gärna med andra:
PinterestFacebookTwitterStumbleUponRedditDeliciousDiggLinkedInShare by Email
2 Responses to "Dona Maria"
 1. Chris Bald skriver:

  1961 var jag och min väninna på tågresa från Stockholm till Lissabon. I San Sebastian steg en herre på som visade sig heta Julio Bastos. Vi tillbringade många roliga stunder i Portugal med Julio och hans vänner och han tog oss med till Quinta do Carmo i Estremoz.
  På den tiden förekom endast vinproduktion i liten skala för personligt bruk och vi var inne och såg gårdsarbetarna trampa druvorna i stora kar. Föjande två, tre år återkom jag med andra vänner och vi reste runt med Julio som stolt visade sitt vackra land och förstås även Quinta do Carmo. En gång firade vi någons födelsedag på gårdens ”tasca” som dekorerades med hängande druvor i hela taket och vi drack husets egen champagne. Julio var en fantastisk dansör och lärde oss också att uppskatta Portugals egen musik, fado.
  Döm om min förvåning när jag på nittiotalet kunde köpa vinet ”Quinta do Carmo” på Systembolaget med etikett på gårdens vackra entrégrindar. Ack, ljuva minnen från min ungdom! Jag fick veta av Julio Bastos Jr. att pappan hade avlidit i lungcancer på åttiotalet.

  • Fredrik skriver:

   Hej Chris!
   Tack för att du delar med dig av dina upplevelser.
   Ha en skön sommar,
   Fredrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Våra vinresor!

Läs mer